December: de blaadjes vallen van de bomen (en je tuin ligt er wellicht vol mee) en de temperaturen dalen (en stijgen weer even op dit moment) en een maand vol met feestdagen met bijkomende stress. In ieder geval voor velen een tijd waarin vermoeidheid meer opspeelt. Kan jij  ’s morgens amper je bed uitkomen? Kan je in de namiddag wel een ‘tukkie’ doen? Of ben je gewoon niet fit? Lees dan vooral verder!

Glucose

Vermoeidheid is een veelgehoorde klacht in de orthomoleculaire praktijk, en kan uiteenlopende oorzaken hebben. We nemen je kort mee in de wereld van vermoeidheid, mogelijke oorzaken én natuurlijk een aantal ‘oplossingen’ of ‘quick fixes’.

Vermoeidheid betekent simpelweg dat je lichaam niet kan voorzien in de juiste energie behoefte. Om dit beter te begrijpen gaan we even terug naar die biologie les. De aanmaak van energie gebeurd in de cellen en een manier om aan energie te komen is de verbranding van glucose. Glucose wordt gemaakt door het afbreken van suikers (koolhydraten).

Stel je even voor; je zit aan tafel en eet een havermout ontbijtje met banaan (koolhydraten), hennepzaad (eiwitten) en chiazaad  (vetten). Je lichaam breekt deze koolhydraten af in suikers, de eiwitten in aminozuren en vetten in vetzuren. Allen zijn in principe geschikt om energie van te maken.  Vervolgens verbruik je deze energie voor lichamelijke arbeid, maar het grotendeel verbruik je zonder dat je daar bewust van bent. Je hersenen verbruiken in rust namelijk meer energie dan je spieren, maar bovenal; onze hersenen zijn onze grootste energieverbruiker!. Dus, als je stil zit betekent dit niét dat je lichaam geen energie verbruikt.

De oorzaken van vermoeidheid kunnen we onderverdelen in mitochondriale dysfunctie (je energiefabriekjes van je lichaam), slaapproblemen, hormonale disbalans, stress, ziekte en tekorten in de voeding. Hoe je dit kan verhelpen leggen we hieronder uit.

Vitamine B12, magnesium en vitamine D3

Een belangrijk micronutriënten in de energievoorziening is Vitamine B12 (cobalamine). Deze vitamine die je lichaam níet zelf aan kan maken voor opname, dien je dus met voeding binnen te krijgen. Zonder vitamine B12 kan geen enkel mens (of dier) leven.  De bronnen van vitamine B12 zijn van dierlijke oorsprong (zuivel, vlees, vis en eieren) omdat vitamine B12 aangemaakt wordt in het maag-darm stelsel van dieren. Zij kunnen het dus wél zelf aanmaken.

Omdat een groot deel van de Nederlanders minder (of geen) vlees is gaan eten, zien we het overgrote deel ook rondlopen met een tekort aan vitamine B12. En een veelgehoorde klacht bij een B12 tekort is.. ja je voelt hem al, vermoeidheid! Een supplement bij inname van minder dierlijke voeding is dus absoluut aan te raden. Hou er dan alleen rekening mee dat je de áctieve vorm (methyl- en adenosylcobalamine) inneemt en als zuigtablet, je neemt het namelijk op via je mondslijmvlies.

Een ander micronutriënten belangrijk voor de energietoevoer is Magnesium. En laat dat nou ook een mineraal zijn waarin we in Nederland grote tekorten zien. Magnesium vind je in de bodem, dus een plantje wat in de boden groeit, neemt magnesium op. Als jij dit plantje (denk maar even aan een broccoli) dan op eet, krijg je magnesium binnen.

TS Health Experience Centre - mineralenopname

 

Helaas is onze landbouwgrond uitgeput en arm aan mineralen. Met als gevolg dat wij ook uitgeput zijn met een tekort aan mineralen. Magnesium zorgt onder andere voor spiercontractie en spierontspanning, is een stress regulator (ten tijde van stress verbruik je enorm veel magnesium) én energieproductie van de cellen.

Een tekort kan zich uiten in spierkrampen, een trillend ooglid, slecht slapen, toegenomen prikkelbaarheid én natuurlijk vermoeidheid. Kies voor magnesium gebonden aan een aminozuur zoals Magnesium Malaat, Tauraat, Citraat of Bisglycinaat. Deze neem je namelijk het beste op! Wil je weten welke vorm voor jou belangrijk is? Boek dan een (telefonisch) consult bij onze orthomoleculair therapeut via de website.

Quick fix

De laatste ‘quick fix’ voor vermoeidheid die we behandelen in deze blog is Vitamine D3, strikt genomen geen vitamine maar een prohormoon. We kunnen ‘m deels zelf aanmaken als we langer dan 20 minuten buiten lopen, in de maanden waarin de UV factor hoog genoeg is, maar dan zónder zonnebrand, zonnebril en kleding. Die belemmeren de opname van Vitamine D, wat namelijk gebeurd via de huid en je ogen.

In ons koude kikkerlandje is een Vitamine D tekort vaak aan de orde. Je kunt het eenvoudig laten bepalen bij de huisarts, maar een supplement is ten zeerste aan te raden en dan vooral als de zon niét schijnt. Vitamine D is net als Vitamine A, E en K een vet oplosbare vitamine, dus je neemt hem ook het beste op als ‘ie verpakt zit in een jasje van olie (druppels, capsule). En vergeet vooral je kindjes, of je opa of oma niet, die tegenwoordig ook veel minder buiten komen..

Bekijk ook onze andere blogs:

TS Health Experience Centre - Jolien 1
De ervaring van Jolien met het orthomoleculair consult
Blog
TS Health Experience Centre - this-pain-is-so-exhaustive
Menstruatieklachten; waardoor komt het en wát kun je eraan doen?
Blog
TS Health Experience Centre - Vitamine D
Dit wist je nog niet over Vitamine D!
Blog
TS Health Experience Centre - Marlien ortho
Wat is en doet een orthomoleculair therapeut?
Blog
TS Health Experience Centre - kruidenbad-2
Kruidenbad
Blog
TS Health Experience Centre - front-view-fit-man-showing-biceps
Magnesium tekort
Blog
TS Health Experience Centre - pregnant-woman-practicing-yoga (1)
Natuurlijk Zwanger zijn (en worden)
Blog
TS Health Experience Centre - slide_22
Gezond oud(er) worden
Blog