Voor veel vrouwen is de menstruatie een maandelijks terugkerende periode die gepaard gaat met ongemak en pijn. Van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft 5 tot 40% last van ernstige menstruatieklachten. Krampen, stemmingswisselingen, hevig bloedverlies en vermoeidheid kunnen je dagelijks leven behoorlijk hinderen gedurende deze tijd van de maand. Vaak beginnen of verergeren de klachten na het 30e levensjaar of na de geboorte van eventuele kinderen. In dit blog gaan we dieper in op de (mogelijke) oorzaak van deze klachten en natuurlijke remedies voor menstruatieklachten, zodat je niet meer op ziet tegen die periode van de maand.

 

.TS Health Experience Centre - huge-morning-pain-stomach

Mogelijke oorzaken

Het Premenstrueel Syndroom (PMS) wordt vaak gebruikt als paraplu voor menstruatie klachten. Hieronder vallen;

 • Gezwollen en/of pijnlijke borsten
 • Gewrichtspijn
 • Prikkelbaarheid
 • Stemmingswisselingen (vb. huilbuien)
 • Slaapproblemen
 • Eetveranderingen (vb. eetbuien)
 • Opgeblazen gevoel
 • Huidklachten
 • Hoofdpijn
 • Maag/darm klachten
 • Duizeligheid
 • Vermoeidheid

De oorzaak voor het ontstaan van PMS (gerelateerde) klachten heeft te maken met een overbelasting van ons stress systeem (chronische stress),  overgewicht, roken, onvoldoende lichaamsbeweging, onjuiste voeding en een nutriënten tekort.

Natuurlijke remedies voor menstruatieklachten

1. Magnesium

Magnesium is een mineraal dat zorgt voor spierspanning en spierontspanning. Beiden hebben we uiteraard nodig, maar vaak heeft ons lichaam door een westers voedingspatroon en dagelijkse stress meer behoefte aan de spierontspanning. Tijdens de menstruatie kan Magnesium (Tauraat) helpen om de krampen te verminderen en pijn te verzachten. Tevens kan het gebruik van Magnesium als voedingssupplement hoofdpijn (en zelfs premenstruele migraine) voorkomen.

 1. Monnikspeper (Vitex Agnus Castus)

De grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, beschreef de heilzame werking van Monnikspeper al als vrouwenkruid. Monnikspeper heeft een regulerende werking op het hormoonsysteem. Het kan de vruchtbaarheid verbeteren (het heeft o.a. een stimulerende werking op de eisprong) en de cyclus (oestrogeendominantie/progesterontekort) reguleren.

 1. Maca

Maca is een adaptogeen (bijzondere kruid) afkomstig van het knolgewas uit het Andesgebergte in Peru. Vrouwen gebruiken het al van oudsher ter ondersteuning van de hormoonhuishouding. Het gebruik van Maca als supplement heeft een gunstig effect op menstruatiepijn, een onregelmatige cyclus, acne, verminderde vruchtbaarheid en PMS-klachten.

 1. Shatavari (Asparagus)

Dit ‘vrouwen’ kruid is afkomstig van de aspergefamilie, en wordt veelvuldig gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Het kan de vruchtbaarheid stimuleren, de hormoonbalans reguleren en PMS klachten verlichten door zijn adaptogene werking. Tevens heeft Shatavari een gunstige invloed op verschillende vormen van stress, waardoor het ook de oorzaak van PMS klachten aan kan pakken.

Persoonlijk advies

Hierboven hebben we de natuurlijke remedies voor menstruatieklachten al uitgebreid beschreven, maar voor een optimale werkzaamheid, dien je te weten wat de oorzaak van jouw klachten is. Speelt oestrogeendominantie een rol? Heeft het te maken met een te lage inname van essentiële voedingsstoffen? Wat voor jouw buurvrouw werkt, kan voor jou juist averechts werken. Elk lichaam heeft zijn/haar behoeftes en er is geen ‘one fits all’ oplossing voor menstruatieklachten.

Onze orthomoleculair therapeut Marlien kan je helpen met jouw menstruatie, PMS of PCOS klachten. Boek eenvoudig een orthomoleculaire intake via deze link, en als je een specifieke vraag hebt over een supplement, kies dan voor de optie ‘vraag & antwoord’.

Bekijk ook onze andere blogs:

TS Health Experience Centre - Jolien 1
De ervaring van Jolien met het orthomoleculair consult
Blog
TS Health Experience Centre - Vitamine D
Dit wist je nog niet over Vitamine D!
Blog
TS Health Experience Centre - Marlien ortho
Wat is en doet een orthomoleculair therapeut?
Blog
TS Health Experience Centre - kruidenbad-2
Kruidenbad
Blog
TS Health Experience Centre - front-view-fit-man-showing-biceps
Magnesium tekort
Blog
TS Health Experience Centre - tired-businesswoman-covering-her-eyes-with-drawn-eyes-paper (2)
Vermoeidheid
Blog
TS Health Experience Centre - pregnant-woman-practicing-yoga (1)
Natuurlijk Zwanger zijn (en worden)
Blog
TS Health Experience Centre - slide_22
Gezond oud(er) worden
Blog