Het overgrote deel van de Nederlanders heeft te kampen met een magnesium tekort. Maar waar is magnesium goed voor? En wat zijn de klachten bij een tekort? En minstens zo belangrijk, wat kun je er aan doen? Lees vooral verder…

Magnesium is een mineraal wat voorkomt in de bodem van onze aarde. Ondanks dat je lichaam voor ongeveer 4% uit mineralen bestaat, kun je ze niet zelf aanmaken. Je bent voor de inname van mineralen dus volledig afhankelijk van voeding en/of supplementen.
En over inname gesproken, je krijgt magnesium pas binnen als je iets eet wat groeit in de grond. Denk bijvoorbeeld aan groenten, noten, zaden en granen. Het is dus belangrijk dat dit dagelijks in je dieet aanwezig is, en dat is helaas voor velen van ons niet het geval.
Verder heb je voor de opname van magnesium een aantal hulpstofjes nodig, dit noemen we ook wel cofactoren. Dit zijn in het geval van Magnesium; Vitamine B6, Vitamine D, Vitamine K, en Vitamine C.

Maar dan nog even terug naar de grond waarin magnesium zich bevindt, oftewel onze landbouwgrond. Want daar schort namelijk het een en ander aan. Dat geeft direct ook antwoord op de vraag waarom je overgrootouders geen supplementen slikten. Die grond zat toen namelijk nog boordevol voedingsmineralen. Inmiddels ontelbare jaren landbouwproductie is die grond verarmd, uitgeput en verarmt. En een tekort van magnesium in ons lichaam ligt op de loer..

Magnesium is één van de essentiële voedingsmineralen, het bevindt zich ook in bijna elke cel van ons lichaam. Magnesium speelt een rol bij honderden (ongeveer 600!) verschillende processen in het lichaam. Denk hierbij aan behoud van een goede spierfunctie, een goede psychische toestand, de aanmaak van hormonen en sterke botten en tanden.

Wist jij bijvoorbeeld dat een groot deel van de magnesium voorraad in je lichaam opgeslagen zit in je botten en tanden? Je lichaam kan deze voorraad aanspreken bij een naderend tekort, en wanneer het lichaam ‘te zuur’ is (we zuren allemaal naarmate we ouder worden). Eveneens is magnesium onmisbaar bij de aanmaak van vitamine D (sterke botten). Je ooit afgevraagd waarom ouderen vaker botten breken? Hier je antwoord..

Een tekort aan magnesium kan uiteenlopende klachten geven, maar de meest voorkomende zijn; mindere spierfunctie (bijvoorbeeld spierkrampen, trillend ooglid), vermoeidheid, slecht in- en doorslapen, slechte weerbaarheid tegen stress, hartkloppingen, hoge bloeddruk en hoofdpijn.

TS Health Experience Centre - magnesium

Als jij hier last van hebt, is naast het consumeren van magnesium rijke voeding (zie hierboven), wellicht raadzaam een pot magnesium aan te schaffen en deze dagelijks in te nemen. Er zijn 4 soorten magnesium die je lichaam goed opneemt, namelijk; malaat, tauraat, citraat en bisglycinaat. Magnesiumoxide is het soort een gymnast op z’n handen smeert alvorens hij de ringen induikt, niet zo vriendelijk voor jouw maag & darmen dus.
Elke andere (gecheleerde) vorm heeft zo zijn voordelen, en verschilt van persoon op persoon. Wil je hier meer informatie over? Je kunt onze orthomoleculair therapeut bellen voor kort overleg. En anders is een magnesium complex ook een goede vriend voor de beginner!

Tot de volgende 😊

 

Bekijk ook onze andere blogs:

TS Health Experience Centre - Jolien 1
De ervaring van Jolien met het orthomoleculair consult
Blog
TS Health Experience Centre - this-pain-is-so-exhaustive
Menstruatieklachten; waardoor komt het en wát kun je eraan doen?
Blog
TS Health Experience Centre - Vitamine D
Dit wist je nog niet over Vitamine D!
Blog
TS Health Experience Centre - Marlien ortho
Wat is en doet een orthomoleculair therapeut?
Blog
TS Health Experience Centre - kruidenbad-2
Kruidenbad
Blog
TS Health Experience Centre - tired-businesswoman-covering-her-eyes-with-drawn-eyes-paper (2)
Vermoeidheid
Blog
TS Health Experience Centre - pregnant-woman-practicing-yoga (1)
Natuurlijk Zwanger zijn (en worden)
Blog
TS Health Experience Centre - slide_22
Gezond oud(er) worden
Blog