Tsja, wie wil dat nou niet. Helaas blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders niet bepaald gezond ouder wordt. Hart-en vaatziekten, Diabetes type 2, depressie en kanker staan in de top 5 van de ziektelast in Nederland. Het VuMC geeft te kennen dat 50% hiervan te wijten is aan een ongezonde leefstijl. En dat klinkt ons ergens hoopvol, want daar kunnen we iets mee..

Voordat we hier verder op ingaan, brengen we even de termen in kaart.

Wat is ‘gezond(heid)’ eigenlijk? Het is in ieder geval een term die aan verandering onderhevig is. De World Health Organization (WHO) omschrijft ‘Health’ als volgt;  Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity. Oftewel. gezondheid is een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden en niet louter het ontbreken van ziekte of gebrek.
In 2019 heeft het RIVM deze definitie aan de kaak gesteld. Hij zou namelijk medicaliserend, te statisch, te veel op ziekte gericht zijn en weinig handelingsperpectief overlaten aan mensen die al ziek zijn. Machteld Huber (arts) kwam met een nieuwe definitie, die alom geprezen wordt. Gezondheid is door haar omschreven als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Een term waar we ons veel meer in thuisvinden.

Als we dan even binnen de terminologie blijven, komen we aan bij ’ anti-aging’. Letterlijk vertaald; Anti-oud(er) worden. Maar waarom zouden we tegen het ouder worden zijn? Het zou juist een groot goed moeten zijn als je ouder mag worden. Maar ‘ouderdom komt met gebreken’ luidt het in de volksmond. Wat als we dit nou eens versoepelen? Die krakende gewrichten, maar ook de pijntjes en ongemakken die soms samengaan met het vergaan van de jaren.

Omega 3.

Gezond oud(er) worden komt met een aanpassing in de leefstijl, voeding en supplementen. We geven je alvast een tipje van de sluier. Om ouderdomsziekten te voorkomen zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziektes of chronische ontstekingsziekten is het belangrijk dit bij de voeding al aan te pakken. Het tweewekelijks eten van vette vis staat bij gezond oud(er) worden hoog in het vaandel. Als je dit niet redt, is het raadzaam een Omega 3 supplement te gebruiken in de vorm van Visolie, Algenolie of Krillolie. Als je budget ontoereikend is, hebben wij hiervoor een gouden tip. Een blikje ‘kabeljauwlever’ is een waar bommetje van Omega 3 vetzuren. Het zit in een blikje, net als de sardientjes bijvoorbeeld en je kunt het waarschijnlijk kopen bij de plaatselijke supermarkt voor minder dan 2 euro. Je dient óók de olie erbij op te eten, probeer en ervaar! Het is in ieder geval goed voor je lijf, want; Omega 3 vetzuren werken onder andere ontstekingsremmend en houden de bloedvaten soepel,  en als je hier dan ook nog dagelijks minimaal 20 minuten bij beweegt, heb je hier al een stukje winst te pakken.

Wil je meer weten over gezond oud(er) worden? Kom dan naar onze Healthy Ageing Experience Day. Je kunt je aanmelden via deze link.

Bekijk ook onze andere blogs:

TS Health Experience Centre - Jolien 1
De ervaring van Jolien met het orthomoleculair consult
Blog
TS Health Experience Centre - this-pain-is-so-exhaustive
Menstruatieklachten; waardoor komt het en wát kun je eraan doen?
Blog
TS Health Experience Centre - Vitamine D
Dit wist je nog niet over Vitamine D!
Blog
TS Health Experience Centre - Marlien ortho
Wat is en doet een orthomoleculair therapeut?
Blog
TS Health Experience Centre - kruidenbad-2
Kruidenbad
Blog
TS Health Experience Centre - front-view-fit-man-showing-biceps
Magnesium tekort
Blog
TS Health Experience Centre - tired-businesswoman-covering-her-eyes-with-drawn-eyes-paper (2)
Vermoeidheid
Blog
TS Health Experience Centre - pregnant-woman-practicing-yoga (1)
Natuurlijk Zwanger zijn (en worden)
Blog