Jolien is een van onze vaste bloggers en schrijft/vlogt over haar ervaringen met onze behandelingen en producten.
“Al een tijdje heb ik wat vage gezondheidsklachten. Ik ben er wel eens voor de dokter geweest en ik sta onder controle bij een specialist. Omdat ik zelf al bewust met mijn voeding bezig ben, heb ik ze gevraagd wat ik daaraan nog kan verbeteren om mijn klachten van binnenuit aan te pakken, in plaats van symptoombestrijding. Helaas kreeg ik daar geen pasklaar antwoord op, het enige wat ik te horen kreeg: “niet roken.” Maar ja, dat doe ik al niet. Dus is het tijd om het op een andere manier aan te vliegen, door iemand te bezoeken die kijkt naar voeding als medicijn. Ik ga op consult bij Marlien, ze is orthomoleculair therapeut bij TS Health Experience. Wil je mijn ervaringen liever zien? Ik heb er ook een vlog over gemaakt.
De intake en het behandeladvies
Omdat ik de vragenlijst van zo’n 170 vragen nog niet thuis heb ingevuld, lopen Marlien en ik de vragen samen door. Ook bespreken we wat ik uit het consult wil halen: advies over mijn voornaamste gezondheidsklachten en kijken wat ik qua voeding en vitamines kan verbeteren. Na het doornemen van de vragenlijst, wat ik dagelijks eet en slik aan vitamines, komt Marlien met het advies. Het is eigenlijk een no-brainer, maar zelf was ik er niet opgekomen: ik moet mijn B12 inname verhogen. Toen Marlien dat vertelde, durfde ik toe te geven dat ik de laatste tijd echt heel laks daarin was geworden. Terwijl nu blijkt dat mijn voornaamste gezondheidsklachten gerelateerd zijn aan een B12 tekort.
Als je veganistisch eet, hoor je dat je B12 moet slikken, maar de klad was er bij mij een beetje ingeslopen. Ook geeft Marlien mij het advies om vitamine D en K slikken. Vitamine D slik ik (met dezelfde onregelmatigheid als vitamine B12) in de winter zeker, maar zodra het zomerse weer aanbreekt, stop ik überhaupt met vitamine D slikken. Terwijl ik zeker niet elke dag tussen 11:00 en 15:00 uur een half uur buiten ben. Dus adviseert Marlien om een kleine dosis ook in de zomer te slikken.
Daarnaast eet ik elke ochtend als ontbijt en lunch praktisch hetzelfde. En dat zijn wel gezonde keuzes, maar er mag meer afwisseling in komen, zodat ik alle voedingstoffen binnen krijg. Marlien stelt een behandelplan voor me op, zodat ik ermee aan de slag kan. In het plan staat niet alleen het advies over de vitamines, maar ook leuke recepten en een boodschappenlijstje.
Het behandelplan in de praktijk brengen inclusief wat weerstand
Om eerlijk te zijn voel ik in het begin wel wat weerstand bij de aanbevelingen. Eigenlijk vooral bij het aanpassen van mijn ontbijt, om daar meer variatie in aan te brengen. Elke dag bijna dezelfde smoothie maken is zo lekker makkelijk en daar hoef ik weinig over na te denken. Maar ik wil wel heel graag dat ik gezond ben en blijf, dus moet ik door de weerstand heen. Ze zeggen niet voor niets dat je groeit door uit je comfortzone te stappen. Dus hup, ik ga ermee aan de slag. Ik stel een menuplan op voor de eerste vier dagen van de week op en aan de hand daarvan doe ik mijn boodschappen bij een paar winkels.
Tijdens het consult vraagt Marlien ook of ik de eerste drie dagen wil bijhouden wat ik eet, zodat ze inzicht krijgt in de verhoudingen van eiwitten, vet en koolhydraten. Trouw weeg ik al mijn eten af en vul ik dit in bij de app MyFitnessPal. Ik merk dat het me een beetje stress geeft, om voor het eten netjes alles te registreren kost wel wat tijd. Gelukkig hoeft dit maar voor drie dagen.
In de eerste weken is het dus nog wat wennen. Maar ik moet zeggen dat ik ook wel geniet van de afwisselende gerechten. Elke dag kijk ik wat ik weer op de planning heb staan en de recepten zijn erg lekker!
Zo eet ik als ontbijt tegenwoordig:
- Chiazaadpudding
- Havermoutmuffins, banaanbrood
- Pap van havermout of boekweit of teff
- Plantaardige yoghurt met zelfgemaakte granola
- Mijn vertrouwde smoothie met zaden als topping
Voor de lunch wissel ik ook meer af en eet ik niet alleen meer mijn standaard wrap met sla en komkommer, maar ook:
- Glutenvrije crackers met avocado, tahin, zeezout en tomaat
- Salade met kikkererwten
- Soep
- Restjes van het avondeten
Ook merk ik dat ik weer met wat meer plezier in de keuken sta. Vroeger vond ik het heerlijk om te bakken, maar de laatste tijd deed ik dat niet meer. Nu ik meer afwisseling nodig heb, vind ik het weer leuk om banaanbrood, appelkaneelmuffins of andere lekker en gezond vegan gebak te maken.
En als je eenmaal wat basisspullen in je huis camper hebt, is het ook niet meer zo’n gedoe met boodschappen doen. Ik bedenk gewoon voor vier dagen wat ik voor ontbijt, lunch en avondeten wil maken en ik vul de basis aan met verse groente en fruit.
2 maanden verder
In juni was het consult bij Marlien van TS Health Experience Centre. Na twee maanden is het tijd om de eerste balans op te maken. Hoewel ik in het begin echt wel opzag tegen het veranderen van mijn ontbijt en lunch, is het mij reuze meegevallen. Sterker nog: ik ben gewend geraakt aan de variatie en kijk elke dag uit naar een ander ontbijtje. Op warme dagen heb ik niet zo’n zin in soep tussen de middag. Dus dan eet ik wat regelmatiger de variërende crackers en salades als lunch. Maar ik verwacht dat ik straks in de herfst en winter wel voor een verwarmend soepje te porren ben.
Tegenwoordig slik ik consequent ’s morgens vitamine B12, D en K. Het zit in mijn routine, dus vergeet ik het niet meer. En ik heb het idee dat het helpt. Ik ben minder vaak moe, wat een van de symptomen is van een tekort aan B12. De andere symptomen die ik heb zijn niet zo 1-2-3 weg, dus ik ga gewoon op deze gezonde en goede voet door. Dankzij Marlien zag ik de noodzaak om consequent mijn vitamines te slikken in en daar pluk ik nu al een beetje de vruchten van. Ik ben dus heel blij met het orthomoleculair consult, het heeft mijn ogen geopend.”
Bekijk ook de vlog die door Jolien is gemaakt over haar ervaring bij het TS Health Centre: